"Det har nu kommit till vår kännedom att AIK (Solna) har köpt majoriteten av aktierna i Djurgårdens IF. Det här har varit fråga om ett så kallat fientligt övertagande. För Djurgården har det fått flera konsekvenser. Den nya ägaren har systematiskt tillsatt lagledare och tränare som målmedvetet jobbar för att Djurgårdens lag ska bli sämre, inte bättre. A-lagen har satts ihop för att det fortfarande ska se ut som en fortsättning på Djurgårdens stolta traditioner, samtidigt som kvaliteten sakta men säkert ska sjunka så att AIK inte ska behöva frukta någon konkurrens.

Djurgårdens trogna supporterklubb "Järnkaminerna" har börjat ana vad som är på gång och har börjat protestera.
AIK-ägarna har nu instruerat alla funktionärer i Djurgården att hålla avstånd till den gamla hejarklackens medlemmar. Vid flera tillfällen har den nya klubbledningen sett till att slänga ut Djurgårdens supportrar från deras matcher. Missnöjet jäser nu till kokpunkten.

Detta övertagande blev särskilt tydligt vid det senaste derbyt, mötet mellan de två klassiska Stockholmsklubbarna AIK och Djurgården. När AIK promenerade hem en förkrossande seger med resultatet 8-0 (Djurgårdens lag gjorde tre självmål och avfyrade inte ett enda skott mot AIK-målet) började sportsidorna öppet skriva om läggmatch. Till och med SVT har börjat spekulera om att AIK:s fientliga övertagande har haft negativa följder för Djurgårdens sportsliga prestationer."

Texten ovan är ett rent osant påhitt. Den fejkade nyhetsnotisen har formulerats med anledning av bland annat TV-programmet "Allt för Sverige!". I det programmet välkomnas svenskättlingar från USA till Sverige och får hjälp att lära känna sina fäders land och sina släktträd. I ett avsnitt förklarade programledare varför Svenska folket har förlorat sin religion. Han beskrev, på plats nedanför Strängnäs anrika domkyrka, hur kristendomen i Svenska kyrkans tappning kommit att framstå som ett budskap av förtryck mer än befrielse, hur pietistisk väckelse förstärkte det auktoritära draget genom syndakataloger och moralism. Han beskrev också det stora svenska projektet att utveckla en stat som ska befria den enskilde från beroende av äktenskap, familj, släkt, församling och andra gemenskaper i det civila samhället. Lundin beskriver hur det socialdemokratiska folkhemmet liksom befriar människorna från varje behov av kyrkans hjälp. Lundin känns vid att hans bild inte är heltäckande och kan ifrågasättas – ingen skugga på honom.

Men ytterligare ett perspektiv måste definitivt tillföras: Svenska kyrkans förkrossade nederlag i matchen omkring svenska folket själv, har sedan lång tid varit en läggmatch.

I enlighet med texten ovan har företrädare för kyrkans konkurrerande ideologi, upplysningsfilosofin i dess olika politiska tappningar, inte haft modet att ta en match på lika villkor. Man har alltså inte nöjt sig med att driva ut kristendomen från skolan och från det offentliga rummet i stort. Man har inte stannat vid med alla medel föra fram sin för kristendomen främmande ideologi i varje offentlig utbildning, på varje scen i kulturlivet och i varje media. Man har inte stannat vid att förhindra kyrkan från att fullt utöva sin diakoni i skola, vård och omsorg. Utan man har även lika fegt som systematiskt tagit över Svenska kyrkan inifrån på varje nivå. Medvetet har man tillsatt biskopar och andra kyrkoledare som från början har vetat att deras uppgift varit, att inte bara lägga sig själva, utan även få varje präst och lekman att lägga sig platt inför den sekulära modernismen. När man fått klart för sig att det ännu finns kretsar av kyrkans "järnkaminer" – alltså trogna kyrkokristna som verkligen älskar kyrkans bekännelse och Andeliv – då driver man kyrkans företrädare att stöta ifrån sig kyrkans trognaste supporters.

Det är inte riktigt vackert.

En smärtsam effekt av detta fientliga övertagande av kyrkan är alla de kyrkans vänner som känner främlingskap inför den kyrkliga apparatens budskap och arbetsformer. Alla förstår inte fullt ut att
Svenska kyrkan inte har ändrat sig utan att den har blivit utsatt för vad
som i företagsvärlden kallas fientligt övertagande.

Den fullständiga segern verkar alltså vara säkerställd för kyrkans ovänner – Svenska kyrkan har blivit selade framför sekulära samhällets triumfvagn och dess paradgren har blivit att göra självmål.

Är allt hopp ute för den sanna kyrkans återkomst i Sverige och i Svenska kyrkans struktur?

För Gud är allt möjligt. Med sitt levande ord och sin livgivande Ande kan Gud samla Guds rikes "järnkaminer" och kalla dem att inte bara var besvikna supportrar utan börja träna själva för att bli spelare som kämpar för seger. När det sker blir det match igen!

Fredrik Sidenvall